Devlet Bahçeli yaklaşık 20 yıldır Türkiye siyasetinde söylemleriyle, aldığı kararlarla, içerisinde bulunduğu faaliyetlerle kamuoyunun ilgiyle takip ettiği birisidir. Bu yüzden Devlet Bahçeli kimdir? Devlet Bahçeli nerelidir? Devlet Bahçeli kaç yaşındadır gibi sorular sıklıkla sorulmakta, cevapları araştırılmaktadır. Öncelikle Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)’nin genel başkanı Devlet Bahçeli 1 Ocak 1948 tarihinde Osmaniye’de dünyaya gelmiştir. Dolayısıyla Osmaniyeli bir siyaset adamıdır. Bölgede Fettahoğulları olarak bilinen kalabalık bir Türkmen ailesine mensuptur.
Devlet Bahçeli Kimdir? Biyografisi ve Hayatı
Annesinin adı Samiye, babasının adı Salih’tir. Altı çocuklu bir aileye mensup olan Devlet Bahçeli’nin kardeşlerinin adları; Servet, Turan, Semiha, Serpil ve Nurten’dir. İlkokul eğitimini Osmaniye’de tamamlayan Bahçeli ortaöğrenimini Adana’da bulunan Özel Çukurova Koleji’nde yatılı olarak tamamlamış ve lise eğitimi için İstanbul’a gitmiştir. Emirgan Akgün Koleji ve Özel Ata Koleji liselerinde lise eğitimini alan Bahçeli 1967 yılında başladığı üniversite öğrenimini de Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler akademisinde, Dış Ticaret bölümünde tamamlamıştır.
Devlet Bahçeli’nin Meslek Hayatı
İlk gençlik çağlarından itibaren Ülkü Ocakları bünyesinde bulunmuş, hemen her kademede görevler üstlenmiştir. 1967 yılında üniversite öğrencisiyken Ülkü Ocaklarının kuruculuğu ve yöneticiliği yapan Bahçeli, 1970-1971 yıllarında Milli Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği görevinde de yer almıştır. Bunun yanında Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği’nin kuruculuğunu üstlenmiştir.
1972 yılında Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler akademisinde asistan olarak göreve başlayan Devlet Bahçeli, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İktisat alanında doktora yapmıştır. Ankara Üniversitesinin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin İktisat Politikası alanında öğretim elemanı olarak da 1987 yılına kadar çalışmaya devam etmiştir. Bu yıllarda Türk İslam alemi, Türk ve dünya ekonomisi, Türk tarihi, dış politika gibi alanlarla da ilgilenmiş, bütün bu alanlarda çalışmalar yürütmüştür.
12 Eylül 1980 darbesi sonrasında yüzlerce MHP’li ve Ülkücü cezaevlerine alınırken Devlet Bahçeli çeşitli kuruluşların yönetiminde bulunmayı sürdürmüş, ülkücü camianın çeşitli faaliyetlerinde bulunmaya devam etmiştir.
Devlet Bahçeli’nin Siyasi Kariyeri
Alparslan Türkeş’in daveti üzerine Devlet Bahçeli 17 Nisan 1987 tarihinde üniversitedeki görevinden istifade etmiş ve 19 Nisan 1987 tarihli MÇP Büyük Kurultayında parti yönetimine getirilmiştir. Ardından da genel sekreterliğe seçilmiştir. Uzun yıllar boyunca MÇP ve MHP’nin yönetim kadrolarında bulunan Devlet Bahçeli genel sekreterlik, genel başkan yardımcılığı, merkez yönetim kurulu üyeliği, danışmanlığı gibi görevlerde yer almıştır. 4 Nisan 1997 tarihinde Alparslan Türkeş’in ölümünden sonra, 6 Temmuz 1997 tarihli MHP 5. Olağanüstü Kongresinde de MHP Genel Başkanlığına getirilmiştir. O tarihten günümüze genel başkanlık görevini sürdüren Bahçeli, ilk olarak 18 Nisan 1999 tarihli seçimlerde partisinin ikinci parti olarak çıkması sonucu DSP ve ANAP’la birlikte koalisyon hükümeti içinde bulunmuş, Başbakan Yardımcısı seçilmiştir. 18 Kasım 2002 tarihine kadar bu görevi sürdürmüştür. 21,23,24,25,26, ve 27. Dönemde Osmaniye milletvekili olarak meclise giren Bahçeli, 57. Hükümette Devlet Bakanı görevini de icra etmiştir.
5 Kasım 2000, 12 Eylül 2003, 19 Kasım 2006, 8 Kasım 2009, 4 Kasım 2012, 21 Mart 2015 ve 18 Mart 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen MHP olağan kongrelerinin birçoğuna Bahçeli tek aday olarak katılmış, bazılarında da rakipleriyle yarışa girmiş; fakat tamamında genel başkan seçilmeyi başarmıştır. Zaman zaman parti teşkilatı içerisinde de radikal kararlar alan Bahçeli’nin Genel Başkan olarak görev yaptığı sürede MHP kimi zaman meclis dışında da kalmıştır; fakat Devlet Bahçeli her zaman görevinin başında kalmayı sürdürmüş ve fikirleriyle bir şekilde iktidarı yönlendirmeye devam etmektedir.