
Çok yönlü kişiliği ve kariyeriyle hayranlık uyandıran Ferman Akgül kimdir ve kariyerine nasıl başlamıştır. Uzun yıllar Manga Grubuyla birlikte çalışan Ferman Akgül kaç yaşındadır ve aslen Ferman Akgül nerelidir gibi bütün soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Ferman Akgül Kimdir? Biyografi ve Hayatı
Ferman Akgül’ün tam ismi İbrahim Ferman Akgül’dür. 25 Aralık 1979 tarihinde, Ankara’da dünyaya gelmiştir. Dolayısıyla Ankaralı müzisyenlerden birisidir. Ankara Anadolu Lisesi’nde eğitim görmüş ve o yıllarda klasik gitar çalmaya başlamış, müzik ve müzik aletleriyle ilk tanışası ise 9-10 yaşlarında ailesinin ona aldığı piyano ile başlamıştır.
Ferman Akgül’ün Müzik Kariyeri
Akgül, 1998 yılında Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesini kazanmış ve müzik kariyerinde çalıştığı ilk grupların oluşumu da bu dönemde olmuştur. İlk grubu Virgin Pulp isimli hardcore grubu içerisinde burada yer almıştır. Gruba turntable çalmak için girmiş olsa da grubun solisti olmadığı için solistlik yapmaya başlamış ve bu, ciddi anlamda solistliğe adım atması olmuştur.
Ferman Akgül daha sonra 70’lik gruplarına dâhil olmuştur. Colic ve Özgür Can Öney’in davulculuğunu yaptıkları 70’lik gruplarla beraber çalışan Akgül, ardından Seven grubuna dâhil olmuş, burada bir süre çalıştıktan sonra müziğe ara vermiştir. Ardından Özgür’ün davetiyle yeni kurulmuş olan ve solisti bulunmayan bir grubun çalışmalarına dâhil olmuştur. Akgül bu gruba dâhil olduğunda ortada grubun adı dahi yoktur. 2001 yıllarında gerçekleşen bu macerada grubun ismi daha sonra Manga olmuştur.
Manga grubu ile profesyonel müzik kariyerlerini devam ettirmek için İstanbul’a gelmişler ve 2004 yılında “maNga” adlı ilk albümlerini piyasaya sürmüşlerdir. Bu albüm, kısa sürede Türk rock müziğinin en çok satan ve en başarılı albümlerinden birisi olmuştur. Grubun bu albümü, altın plan dahil birçok ödül kazanmıştır. Manga grubu 2005 ila 2009 yılları arasında Türkiye ve Avrupa turuna çıkmış, çok büyük yankı uyandırmıştır. 2006 yılında Bir Kadın Çizeceksin isimli şarkı FIFA06 soundtrackinde kullanılarak Türk müzik tarihinde bir ilke imza atmıştır.
Ferman Akgül ve Manga grubu 2009 Nisan ayında Şehr-i Hüzün adlı albümlerini çıkardılar. Bu albümde piyano, ney, darbuka, tambur, bendir, bağlama gibi geleneksel müzik enstrümanları hep birlikte kullanılmıştır. 2009 yılında MTV Avrupa Müzik Ödülleri’nde En İyi Sanatçı ödülünü almışlar ve sonrasında 2010 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil etmişlerdir. “We Could Be The Same” isimli şarkılarıyla ikincilik elde etmişlerdir. Ferman Akgül promosyon turu öncesi hastaneye kaldırılarak 5 gün boyunca hastanede kalmış, ardından taburcu edilmiştir. 2012 yılında E-Akustik, 2014 yılında ise Işıkları Söndürseler Bile adlı albümleri Ferman Akgül grubuyla birlikte çıkarmıştır.
Ferman Akgül’ün Eğitim ve Yazarlık Kariyeri
Ferman Akgül’ün müzik kariyeri haricinde sinemaya da yoğun ilgisi vardır. Orhan Pamuk’un önemli eserlerinden birisini sinemaya uyarlamayı hayal ettiğini bir röportajında dile getirir. 2009’daki albümün yanında verilen Manga belgeselinin yaratıcısıdır. Ayrıca Sagopa Kajmer, Delta gibi şarkıcıların kliplerinin çekiminde önemli katkısı vardır. Sagopa Kajmer ve Kolera’nın düet yaptığı Monotonluk Maratonu şarkısının klipini de yine Ferman Akgül çekmiştir.
Ferman Akgül Marmara Üniversite’nde sinema üzerine master yapmış, Ege Üniversitesinde de Reklamcılık alanında doktora eğitimini sürdürmektedir. TRT Müzik kanalında da Kulaktan Kulağa isimli programın sunuculuğunu ve yapımcılığını 2 sezon boyunca devam ettirmiştir.
Vatan Gazetesinde Akortsuz Düşünceler adlı köşesinde, 2015 yılında yazmaya başlayan Ferman Akgül, yıllarca burada yazılarını sürdürmüştür. Billboard dergisi, 46 Magazin, Hürriyet’te de köşe yazarlığı yapmıştır. İlk öykü kitabı olan Osmanlı Cadısı Tırnova’yı Kasım 2016’da çıkarmıştır.
Bir yanıt bırakın