Türk müziğinde siması ve farklı ses tonuyla akıllarda kalan Suavi, birçok kişinin ilgisini çekmekte, hakkında merak uyandırmaktadır. Suavi kimdir, Suavi nerelidir gibi sorular akıllara gelmektedir. Öncelikle Suavi şarkı yazarı ve yorumcusudur. Tam ismi Mehmet Suavi Saygan’dır. Kırıkkale doğumludur. Dolayısıyla Kırıkkaleli şarkıcılarımızdan birsidir. Suavi kaç yaşındadır diye merak edenler için, Suavi, 26 Ağustos 1950 tarihinde dünyaya gelmiştir. Memur bir baba ve ev hanımı bir annenin dört çocuğundan birisidir. Çocukluğu Kırıkkale’de geçmiş, Annesi Fatma Nimet Saygın İzmirli olduğu için uzun yıllar İzmir’de yaşamıştır.
Suavi Kimdir? Biyografisi ve Hayatı
Suavi müzik yaşamına daha Kırıkkale’deyken başlamıştır. Orada kurduğu Meçhuller Grubu onun kariyerinin ilk basamağı olmuştur. 1966 yılında Grup 7,64 adlı bir gurup daha kurmuştur. 1968-1972 yılları arasında üniversite eğitimini ODTÜ Mimarlık bölümünde tamamlamış ve öğrencilik hayatı boyunca müzikle ilgilenmeyi sürdürmüştür. Ankara’daki gece kulüplerinde müzik yapmış, farklı gruplar ve müzisyenlerle çalışmalar yürütmüştür. Üniversiteden mezun olduktan sonra Suavi, uzun yıllar orkestralarda solistlik yapmış, bateri ve gitar çalmıştır.
Suavi, askerliğini 1980 yılında Kütahya’da tamamlamış, askerlikten sonra müzik hayatına yine devam etmiştir. 14 Eylül 1991 tarihinde Birinci İstanbul Beyaz Güvercin Müzik Yarışmasında Yılar Sonra adlı şarkısını seslendiren Suavi, yarışmada ikinci olarak başarı göstermiştir. 1994 yılında ise TRT’nin Altın Anten adlı müzik yarışmasında Yalıçapkını adlı eseriyle birinciliği elde etmiştir. Ardından Kazakistan Almaata’da 24 ülkenin katıldığı Asya’nın Sesi adlı yarışmada Türkiye’yi temsil etmiştir. Bu yarışmada Suavi, geçen 5 yılda kimseye verilmeyen ve birincilikten de üstün olan Grand Prix ödülüne layık görülmüştür.
Suavi’nin Ödülleri ve Albümleri
1997 yılına geldiğimizde Suavi Sekizinci Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışmasına De Lan adlı şarkısıyla katılmıştır. Bu yarışmada profesyonel kategoride en iyi besteci ve en iyi profesyonel yorumcu ödülünü almıştır.
Suavi’yi Türk müzik dünyasında öne çıkaran etkenlerden birisi de bir taraftan kendi söz ve müziklerini yaparken diğer taraftan ülkemizin tanınmış şairlerinin şiirlerini bestelere dönüştürmesi olmuştur. Bunlar arasında özellikle Nazım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Ahmed Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil gibi isimler ilk dikkat çekenlerdir.
Suavi’nin albüm çalışmalarından ilki Deli Gönül adını taşır. 1992 yılında piyasaya çıkan bu albüm ilk olmasına rağmen geniş kitleler tarafından ilgiyle karşılanmış ve 1995 yılında Yıllar Sonra, diğer adıyla Aydın Mısın adlı albüm onu takip etmiştir. Hemen ardından 1996 yılında Yalıçapkını albümü dinleyiciyle buluşmuştur. Bir süre aradan sonra 2001 yılında Tükenme adlı albümü ve 2002 yılında Çığlık Çığlığa albümü peş peşe gelmiştir. Bunları 2011 yılında Gül’le Diken Arasında takip etmiştir.
Suavi aktif müzik hayatını sürdürürken aynı zamanda Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM)’nin yönetim kurulu başkan yardımcılığını ve Müzik Yorumcuları M. Birliği (MÜYORBİR)’in yönetim kurulu üyeliğini de yıllarca sürdürmüştür. Bütün bunların yanında bir aktivist olarak öne çıkıyor. Emekten, estetikten ve barıştan yana tavır alarak, yıllardır insan hakları savunuculuğunu yürütmektedir.
Suavi’nin Aile Hayatı
Suavi, müzik kariyeri ve aktivist kimliği yanında su sporları dalında profesyonel olarak ilgilenmektedir. Hem dağcılık hem de dalgıçlık yapmaktadır. Muğla Bodrum ilçesine bağlı Yakaköy’de yaşamaktadır. İlk evliğini Mevhibe hanımla yapmış, daha sonra boşanmıştır. Bu evlilikten Suavi’nin Andaç adlı bir oğlu vardır. 1986 yılında Mahmure Güler hanımla evlenmiş ve 4 Haziran 1999 tarihinde boşanmıştır. Bu evliliğinden çocuğu yoktur. 1999 yılında Gönül Yılman hanımla evlenmiş ve bu evlilikten 2012 doğumlu Suada adında bir çocuğu vardır.