Sufi Yazar, Müzisyen ve Akademisyen Hakan Mengüç Kimdir?
Son yıllarda sosyal medyada adından sıkça söz ettiren Hakan Mengüç, 27 Aralık’ta Bursa’da doğmuştur. Küçük yaşlarda müzik ile tanışmış ve müziğe fazlasıyla merak salmıştır. 15 yaşında piyano çalmayı öğrenmiştir. Uludağ Üniversitesinde öğrenim gören Hakan Mengüç iki yıl konservatuarda Klasik Türk Müziği eğitimi almış ancak yarıda bırakmıştır. Özellikle Ney ile olan başlayan yolculuğu kendisini sufi felsefesi ve tasavvuf ile tanıştırmıştır. Bunun üzerine Osmanlıca, Arapça ve Mesnevi’nin ana dili olan Farsça’yı öğrenmiş, Şems-i Tebrizi’nin diyarında sufizm üzerine eğitim görerek Mevlevi geleneği ile büyümüştür. Mevlevi geleneğinden ney yapım icazeti almış ve uzun yıllar ney dersleri vermiştir.
Girne Amerikan Üniversitesinde “Sufizm’e Giriş” dersi veren Hakan Mengüç aynı zamanda GAÜ bünyesinde kurulan Sufi Akademi’nin kurucusu ve başkanıdır. Akademide maddi durumu olmayan öğrencilere kişisel gelişim alanında dersler verilmiştir. Sufi Akademi, tasavvuf felsefesinin sevgi, hoşgörü, ruhsal derinlik gibi zenginliklerini çeşitli etkinlik ve kurslarla anlatmayı hedefleyen üniversite bünyesinde bir kurum olmuştur. Ayrıca çeşitli yerlerde yaşam koçluğu da yapmaktadır.
Hakan Mengüç henüz 20’li yaşlarındayken üniversitelerde seminerler vermeye başlamıştır. 8 Nisan 2016’da Kayseri Erciyes Üniversitesi’nden “en etkili ve başarılı konuşmacı” ve Yozgat Bozok Üniversitesi tarafından “yılın en iyi yazarı ve en beğenilen konuşmacı” ödülleri verilmiştir. Öykü, tiyatro yazarlığı eğitimleri de almış, yazdığı bir oyun Nilüfer Tiyatro Festivali’nde sergilenmiştir. 2014 yılında hayvanlara ve psikolojiye olan yoğun ilgisi onu Güney Afrika’ya götürmüş, orada aslan ve bengal kaplanlarının bakımı ve rehabilitasyonu üzerine eğitimler almıştır.
2017’de aktif olarak açmış olduğu Youtube kanalını ve diğer sosyal mecraları kullanarak pek çok kitleye ulaşma fırsatı yakalayan Hakan Mengüç kısa süre içinde birçok takipçiye ulaşmıştır. Hikayelerini, öğrendiği bilgileri ve aldığı eğitimleri daha fazla insana aktarabilmek adına 2018 Ocak’ta “Ben Ney’im” adlı kitabı yayınlanmış ve aynı hafta en çok satanlar listesinde yerini almıştır. Bu kitap neyin yapılış hikayesini, ruh ilişkilerinin, zihnin ve bedenin denge yolculuğunu ve kendini bulup aslında ‘hiç olmayı’ okur severler ile paylaşmıştır. Ayrıca 17 Aralık 2018’de “Kalbin Temizse Hikayen Mutlu Biter” isimli kitabı kısa sürede geniş kitlelere ulaşmıştır. Kitaplarını çok açık bir dil ile kaleme almıştır bu nedenle çok sürükleyici ve içsel yolculuklarda kendinizi biraz daha bulmanıza yardımcı olacak kitaplardır. Özellikle 2. Kitabındaki sayfalarda yer alan elini kaldırmadan yapılan çizimler sizi biraz durup düşündürüyor ve dikkat çekiyor.
İki arkadaşıyla birlikte Bursa Tiyatro Atölyesini kurmuş ve tiyatro oyunları da yazmıştır. Hint ve Uzak Doğu felsefesi üzerine eğitim çalışmaları düzenlemiştir. Yaratıcılık atölyesi ve topluluk önüne konuşma eğitimine kapsayan pek çok kavramı geliştirmiştir. 125 ülkede yayınlanan TEDx konuşmasına 4 kez davet edilmiş ve sufi felsefesi üzerine konuşmalar geçrekleştirmiştir.
Müzisyenliği ile İlgili Çalışmaları
-Dünyanın en iyi müzik okullarından Berklee College of Music konservatuarının serfikalı ‘Music for Wellness’ eğitimini tamamlamıştır.
-Harvard Üniversitesi’nin “19. Yüzyıl Orkestrası ve Beethoven’ın 9. Senfonisi” eğitimini tamamlamıştır.
-Ney ve piyanonun ile birlikte gitar, bağlama, bendir, Hint müziğinde kullanılan harmonium ve dholak enstrümanlarını da profesyonel düzeyde çalmaktadır.
-TRT sanatçılarının korolarında çalmıştır.
Yazarın da belirttiği gibi “Karanlığa küfredeceğine bir mum yak ve o mumu da başkalarıyla paylaş”.
Bir gün hepimizin B’nin altında yer alan noktadaki anlamda buluşmamız dileğiyle…