Yardımsever Sanatçı Haluk Levent Kimdir? Asıl adı Haluk Acil olan bilinen adıyla Haluk Levent 26 Kasım 1968’de Adana’nın Yüreğir ilçesinde dünyaya gelmiştir. Sekizinci kardeş olarak, dokuz çocuklu ailenin oğullarından biridir. Ailesinin Nusayri olduğunu belirtmiştir. İlkokulda Sabancı İlköğretim Okulu’na gitmiştir. Lise eğitimini ise Adana Atatürk Lisesi’nde tamamlamıştır. Üniversitede ise başladığı bölümü istikrarlı bir şekilde bitirememiştir. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği ile başlayan lisans serüveni, Ankara Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı, ve ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü ve Ankara Üniversitesi Muhasebe bölümünde öğrencilik yılları ile geçmiştir. Bu sürelerde birçok sınavla baş ederken ticarete de atılmış fakat başarıyı yakalayamamıştır ve kendini yollara vermiştir.
1992 yılında İstanbul’a geldikten sonra çeşitli barlarda çıkarak şarkılar söylemiştir. Bu sıralarda Serdar Öztop ve Akın Eldes gibi kaliteli müzisyenlerle tanışıp çalışma imkanı bulmuştur. İlk albümü olan ‘Yollarda’ Adana’dan ayrıldıktan sonra deneyimlediği zamanda 1993 yılında çıkmıştır. Albüm Anadolu rock müziğinin ortaya çıktığı 70’lerden sonra ikinci yükseliş olarak damgayı vurmuş ve dönemin rekor satışlarına ulaşmıştır. Şehir şehir dolaşıp şarkılarını söyleyerek para kazanmaya çalışan duyarlı sanatçı kimi zamanlar hasta bir kız çocuğu için şarkılar söylemiştir. İkinci olarak satış rekorları kıran albümü olan Bir Gece Vakti’ni 1995 yılında çıkarmıştır. Albüm bir milyona yaklaşan satış rakamlarını yakalamıştır. 1 yıl sonra Arkadaş albümünü çıkarmış ve albümle dünya standartlarını yakaladığını belirtmiştir.
Haluk Levent Albüm ve Kitap
Ağustos ayı 1997 senesi on yıla yakındır kurtulamadığı ticari bir dava nedeniyle ceza evine girmiş ve 9 ay orada kalmıştır. Geçirdiği cezaevi sürecinden önce hazırlamış olduğu kayıtlarla Mektup albümünü çıkartmıştır. Adına Mektup dediği albümü binlerce kişi tarafından söylenmiş ve ağızdan ağza yayılmıştır. İçeride kendi kendine kaldığı bu aylarda Kedi Köprüsü adlı ilk kitabını yazmıştır. Geçirdiği 9 aydan sonra askere gitmesi gereken Haluk Levent eylül ayı 1998 senesi ‘Yine Ayrılık’ albümünü çıkarmış ve 18 ay vatani görevini yapmaya gitmiştir.
Askerliğinde de şarkı söylemeye devam etmiş; Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da birçok konser vermiştir. 99 depreminden sonra kurulan Çadır kentlerde çadırlar kurmaya ve verdiği konserlerle de yardım etmeye devam etmiştir. Askerden döndüğünde 2000 yılı başında www.leyla.com adlı albümünü çıkarmıştır. 2004 yılında ise Moritos’un Düşleri adlı ikinci kitap denemesini de yayımlamıştır.
Haluk Levent, herkesçe çok beğenilen albümlerinin yanı sıra çevre sorunlarına olan duyarlılığıyla da ön plana çıkmıştır. Neredeyse tüm şarkılarında çevre problemlerine değinmiştir. Çevreye zararı dokunacak birçok projenin önüne geçmek için dava açmış, protestolarda bulunmuştur.
Haluk Levent bir kız çocuğu babasıdır. Kızının adı ise Ela’dır. Duyarlı sanatçı AHBAP adlı dernek ile Türkiye’deki ihtiyaç sahiplerine yardım etmiş; birçok bağışta bulunmuştur. Herkesle diyaloğu iyi olan sanatçının Twitter ’da da en çok gençlerle diyaloğu, içten davranışları ve paylaşımlarıyla da sıkça adından söz ettirmektedir.
Haluk Levent, neredeyse 27 yıllık müzik yaşamına on beş albüm, bin konser, iki kitap, yüzlerce ödül, tüm konserlerinin önemli bir kısmından para almadığı yardım konserleri, iki tane rekor konser (on iki saatlik), onlarca çevre davası sığdırmıştır. 2010 yılının son aylarında Hacivat Karagöz adlı albümünü çıkarıp sanal alemde izlenme rekorları kırmıştır. Son olarak 2019 yılında Twitter’dan sorduğu soruları bilen ilk 100 kişiyi klibinde oynattığı şarkının albümü olan Tam Bana Göre’yi çıkarmıştır.
Haluk Levent’in Albümleri
- Yollarda / Bu Ateş Sönmez (1993)
- Bir Gece Vakti (1995)
- Arkadaş (1996)
- Mektup (1997)
- Yine Ayrılık (1998)
- www.leyla.com (2000)
- Kral Çıplak (2001)
- Bir Erkeğin Günlüğü (2002)
- Türkiye Turnesi 2003 (2003)
- Aç Pencereni (2004)
- Annemin Türküleri (2005)
- Akşam Üstü (2006)
- Karagöz ve Hacivat (2010)
- Dostane (2014)
- Tam Bana Göre (2019)