Türk siyasi tarihi pek çok farklı siyasetçiyi içerisinde barındırmıştır. Sayı olarak çok fazla siyasetçi görülse de en fazla öne çıkan ve adından söz ettiren siyasetçi sayısı çok fazla değildir. Geçici olarak siyaset yapan kişilerin dışında efsane olmuş siyasetçiler arasında Temel Karamollaoğlu önemli bir yer tutar. Temel Karamollaoğlu kimdir denildiğinde en temelde mühendis, siyasetçi ve parti lideri olduğu belirtilebilir.
Temel Karamollaoğlu Kimdir? Biyografi ve Hayatı
Temel Karamollaoğlu nerelidir denildiğinde aslen Sivaslı olmakla birlikte doğduğu yer Kahramanmaraş’tır. Özellikle Saadet Partisi’nin başına geçtiği ve genel başkanı olduğu süreç sonrasında en çok merak edilen isim haline gelmiştir. Türk siyasetinde kırk yıldan uzun sürelik bir tecrübeye sahip olan Karamollaoğlu bu özelliği ile en tecrübeli isimler arasında yer almaktadır. Tecrübeli siyasetçinin hayatı siyaset ve öncesi olmak üzere iki dönem olarak belirtilebilir.
Temel Karamollaoğlu’nun Siyaset Öncesi Hayatı
20 Eylül 1941 yılında Kahramanmaraş’ta doğan siyasetçi yedi çocuklu bir ailede yetişmiştir. Aslen Sivaslı Temel Karamollaoğlu, eğitim hayatına doğduğu şehir olan Kahramanmaraş’ta başlamıştır. Babasının görevi nedeni ile farklı şehirlerde ilköğretimden liseye kadar olan eğitimini tamamlamıştır. Kayseri’de tamamladığı lise eğitimi sonrasında 1960 yılında üniversite eğitimi için İngiltere’ye gitmiştir. İngiltere’de üniversite eğitimini burslu şekilde Manchester Üniversitesi bünyesinde tamamlamıştır. Üniversitenin tekstil teknolojileri bölümünü 1964 yılında tamamlamıştır.
Daha sonra yine aynı üniversitede yüksek lisans eğitimine başlamıştır. 1967 yılında yüksek lisansını tamamlayarak Türkiye’ye dönüş yapmıştır. Türkiye’de ilk olarak Devlet Planlama Teşkilatı bünyesinde çalışmaya başlamıştır. Tekstil sektörü için uzman olarak başladığı kurumdan 1972 yılında askerlik görevi için ayrılmıştır. Askerlik sonrasında özel sektörde çalışmaya karar vermiştir. İki yıl kadar çalıştıktan sonra tekrar kamu kurumlarına geçiş yapmıştır. 1975 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde genel müdür unvanı ile çalışmaya başlamıştır. 1965 yılında evlenmiş olan Karamollaoğlu’nun beş tane çocuğu bulunmaktadır.
Temel Karamollaoğlu’nun Siyasi Hayatı
Temel Karamollaoğlu’nun siyasi hayatı memleketi olan Sivas’ta başlamıştır. Dönemin güçlü partisi Milli Selamet Partisi bünyesinden 1977 yılında Sivas milletvekili seçilerek siyasete atılmıştır. Bu milletvekilliği sürecinin öncesinde 1968 yılında Necmettin Erbakan’ın çalışma ekibi içerisinde yer alarak çalışmaları başlamıştır. 1978 senesinde Milli Selamet Partisi genel kuruluna seçilmiştir. 1980 askeri darbesinde gözaltına alındı ve on ay sonra beraat etti. Beraat etmiş olmasına rağmen siyasi yasağı yaklaşık olarak yedi sene sürdü.
Siyasi yasaklı olduğu dönemde özel sektörde çalışmaya devam etti. 1987 yılında siyasi yasağının kalkması ile birlikte tekrar çalışmalarına başlamıştır. Yeni kurulmuş olan Refah Partisi’nin genel idare kurulu içerisinde görev almıştır. Bu çalışmalar sonrasında yine memleketi olan Sivas’ta belediye başkanı seçilmiştir. 1989 yılında başladığı görevine 1994 yılındaki seçim ile devam etmiştir. 1995 yılında ise yine Sivas’tan milletvekili seçilerek parlamentoya geri dönmüştür. Seçildiği Refah Partisi’nin grup başkanvekilliği görevini yürütmüştür.
Refah Partisi’nin kapatılması sonrasında Fazilet Partisi ile yoluna devam etmiştir. 1999 seçimlerinde yine Sivas milletvekili olarak meclise girmiştir. 2001 yılında kapanan Fazilet Partisi sonrasında Saadet Partisi’nin kurucu ekibinde yer almıştır. Saadet Partisi içerisinde en üst kurul olarak bilinen Yüksek İstişare Kurulu içerisinde uzun süre üye olarak çalışmıştır. Necmettin Erbakan’ın vefatı sonrasında yapılan kongre ile Saadet Partisi Genel Başkanı olarak seçilmiştir. 30 Ekim 2016 yılında başladığı genel başkanlık görevine halen devam etmektedir. Mühendislik temelinde başlayan hayatı siyasetle devam eden Temel Karamollaoğlu oldukça başarılı ve örnek bir hayata sahiptir. Milletvekilliği, belediye başkanlığı ve parti genel başkanlığı döneminde pek çok başarılı çalışmaya imza atmıştır.