Ermeni asıllı Türk yazar ve gazeteci olan Hrant Dink 1954 yılında Malatya’da doğdu ve ailesinin ayrılması ardından yetimhanede yetişti. Üniversitede Felsefe bölümünü okusa da bitirmeden ayrıldı ve gazetecilik ile uğraşmaya başladı. 2007 yılında bir suikasta kurban giden Hrant Dink bu döneme kadar birçok ödül almış ve gazetecilik yanında siyasi örgütlenmeler ile sivil toplum kuruluşlarında da görevler yapmıştır. Hrant Dink kimdir sorusu yaşadığı elim suikast ile çok sorulmaktadır.
Hrant Dink Kimdir? Biyografi ve Hayatı
15 Eylül 1954 yılında Malatya’nın Çavuşoğlu köyünde dünyaya gelen Hrant Dink’in babası Malatya’nın Gürün ilçesinde doğup büyümüştür. Annesi ise Sivas’ın Kangal ilçesinde doğup büyümüştür. Çocukluk yıllarını bu köyde geçiren gazeteci yazar 1961 yılında ailesi ile İstanbul’a taşındı. Bu dönemde anne ve babasının ayrılması yüzünden iki kardeşi ile Ermeni Kilisesi Yetimhanesine yerleştirildiler. Hrant Dink nerelidir sorusuna Malatya yanıtını versek de İstanbul’da büyüdüğünü de söylemek gerekir. Yetimhanede büyüyen Hrant Dink ilköğrenimini bu kiliseye bağlı olan okudu. Ortaokulunu Becziyan okulunda okuyan gazeteci liseyi Surp Haç Tıbrevank yatılı okulunda okudu. Lise döneminde yasadışı sol örgütlerde siyaset yapmaya başlayan Hrant Dink adının Ermeni cemaati ile ilişkilendirilmesini istemediği için Fırat olarak değiştirdi.
Lisenin son sınıfında solcu olması ve yasadışı faaliyetleri nedeni ile okuldan atılan gazeteci yazar İstanbul Üniversitesi Zooloji Bölümünü okuduğu yıllarda Ermeni Varto aşiretinden Rakel Yağbasan ile evlendi. Zooloji Bölümünden mezun olmasının ardından aynı üniversitede Felsefe Bölümünde okumaya başladı. Hrant Dink kaç yaşındadır sorusu 1954 yılında doğan gazeteci için çok sorulmaktadır. Üniversitede ikini bölümünü okuyan gazeteci mezun olmadan okulu bıraktı ve askere gitti.
Hrant Dink Kariyeri ve Ölümü
Askerlik dönüşünde kardeşleri ile kurmuş olduğu kitabevinin işletmesini sürdürdü. Ayrıca 1983 yılında 21 yıllık hizmetinden sonra kapatılan Ermeni Kilisesi Vakfı sonrasında Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı kurdu. Ancak bu kampında kapatılması ile Ermeni toplumu içerisindeki siyasi çalışmalarını hızlandırdı. Hrant Dink Malatyalı bir gazeteci olarak Marmara Gazetesinde yazmaya başladı. Burada Çutak adı ile Ermeni tarihi ile alakalı yazılar yapmakta ve çıkan kitaplar için inceleme yazıları yazmaktaydı. Hrant Dink ülkede yanlış tanındıklarını ve Patrikhane’nin içedönük olduğunu düşünerek Ermeni toplumunun anlatılmasını sağlamak için bir gazete çıkartmaya başladı. 1996 yılında yayın hayatına başlayan Agos Gazetesi için kurucu olmanın yanında yönetmenliğini ve başyazarlığını da üstlendi.
Gazetede yazdığı Ermeni Cemiyetinin Patrikhane dışında sivil bir merkezinin olması yönündeki yazıları ile 1915 olayları ile alakalı olarak soykırım sözcüğünü kullanmadan olayın daha yumuşak bir şekilde dile getirilmesini söyleyen yazıları yayımladı. Bu gibi yazıları ile Türklüğe hakaret suçundan 2005 yılında 6 ay hapis cezası aldı.
Hrant Dink ne zaman ölmüştür sorusu onu bu şekilde tanıyanların çokça sorduğu bir sorudur. 2005 yılında Türkiye İnsan Hakları Derneği’nin düşünce özgürlüğü ödülünü aldı. Bunun yanında dünyaca tanınan Cesur Gazetecilik Ödülünü de 2005 yılında aldı. Bunun yanında 2007 yılına kadar birçok farklı kurumdan düşünce özgürlüğü ve gazetecilik alanında ödüllerde aldı. 2007 yılının 19 Ocak günü İstanbul Şişli Halaskargazi Caddesi’nde bulunan kurucusu olduğu Agos Gazetesinden çıktığı sırada arkasından yapılan silahlı saldırı sonucunda öldürüldü. Katil zanlıları kısa sürede yakalanan Hrant Dink Türkiye’deki Ermeni toplumunun sevdiği ve önemsediği bir isimdi. 2005 yılında aldığı Türklüğü Aşağılamak suçundan sonra çok sayıda tehdit aldığını belirten Hrant Dink bu konuda savcılığa gitse bile bir sonuç alamadığını son yazısında belirtmişti.