Aziz Nesin Kimdir? Biyografisi ve Hayatı
Aziz Nesin olarak akıllara kazınan başarılı yazarın asıl ismi Mehmet Nusret Nesin’dir. Nesin, ilk nefesini 20 Aralık 1915’te Heybeliada’da almış, son nefesini ise 6 Temmuz 1995’te Alaçatı’da vermiştir. Aziz Nesin kaç yaşındadır? sorusu 1995ten itibaren şekil değiştirerek Aziz Nesin yaşasaydı kaç yaşında olurdu? haline gelmiştir. Ülkemizde her yıl büyük ustayı minnetle ve saygıyla anıyoruz. Hayatı boyunca yaptığı işlerde başarısıyla ve aldığı ödüllerle gündeme gelen Nesin, edebiyat dünyasının zenginliklerinden biridir.
Aziz Nesin’in babası Giresun’un Şebinkarahisar ilçesine bağlı Ocaktaşı Köyü’nden İstanbul’a göçmüştür. Aziz Nesin nerelidir? sorusunun cevabı, babası dolayısıyla Giresun olsa bile doğduğu ve doyduğu şehir İstanbul’dur.
Çocukluğundan ve gençlik yıllarından devam edecek olursak; Aziz Nesin, 1924 yılında Kanuni Sultan Süleymaniye Mektebi’nde eğitim görmeye başlamıştır. Yaşamı boyunca pek çok okul değiştirmiş olan Nesin bir süre Darrüşafaka Lisesi’nde okumuş devamında Kuleli Askeri Lisesi’nde (1935) eğitim görmüştür. 1937 yılında ise Ankara Harp Okulu’ndan teğmen rütbesiyle mezun olmuştur. Eğitim hayatını burada noktalamayan Nesin, son olarak Askeri Fen Okulu’nu 1939 yılında başarıyla bitirmiştir. Sanata olan tutkusundan hiçbir zaman vazgeçmeyen başarılı yazar, bu dönemlerde ek olarak Güzel Sanatlar Akademisi Süsleme Bölümü’ne devam etmiştir. Sanat sevgisi ona aşkı da getirmiştir.
Okulda karşılaştığı ve ileride hayat arkadaşı olacağı Vedia Hanım ile bu sayede tanışmıştır. Henüz mezuniyeti ilan edilmeden yayımladığı aşk şiirlerinde Vedia Nesin imzasını kullanmıştır. Mezuniyetinin ardından mutlu bir yuva kuran Nesin, Ateş ve Oya adında iki çocuğa sahip olmuştur. Vedia Hanımla 9 yıl süren evlilikleri boşanma ile sonuçlanmıştır. Sonrasında ise Meral Çelen ile evlenmiş, Ali ve Ahmet adında çocukları olmuştur.
Aynı dönemlerde iki okuldan da mezun olan Nesin, ülkede yaşanan 2. Dünya Savaşı sebebiyle 2 yıl orduda (Trakya çadırlı ordugah) görev aldı. 1944’e kadar çeşitli askeri alanlarda vazifesini yerine getiren Nesin, en son görev aldığı Zonguldak’ta görev ve yetkilerini kötüye kullanmak gerekçesiyle askerlikten uzaklaştırıldı.
Aziz Nesin’in Edebi Hayatı
Nesin, yayımladığı aşk şiirlerinden sonra ilk olarak 1944 yılında ‘Aziz Nesin’ lakabıyla Millet dergisinde boy göstermiştir. Yavaş yavaş mizahi yönünün keşfeden yazar, Karagöz gazetesinde profesyonel oyun yazarlığı yapmıştır. Bundan kısa bir süre sonra ara vermeden Tan gazetesinde köşe yazarlığı yaparak gittikçe tanınır hale gelmiştir. Ancak o dönem olan siyasi karışıklıklar nedeniyle Tan gazetesi kapatılmak zorunda bırakılmıştır. Ara vermeden çalışmalarına devam etmek isteyen genç yetenek, Cumartesi adında bir dergide haftalık yazılar yazmaya başlamıştır ancak talihsizlik bu ya! Bu sefer de dergi 8. Sayıdan sonra basımı durdurma kararı almıştır.
Bunca talihsizliğe rağmen tutkusundan vazgeçmeyen Nesin, 1946 yılında Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz ve Mim Uykusuz ile bir araya gelerek edebiyatımız için oldukça önemli olan ‘‘Markopaşa’yı’’ çıkarmışlardır. Siyasi nabzın çok yüksek olduğu bu dönemlerde politik mizahı kimse kaldıracak gibi değildir. Bu yüzdendir ki dergi defalarca kapatılmış ancak sürekli başka bir isimle yeniden piyasaya sürülmüştür. Bu mücadele 1950 yılına kadar sürmüş, fakat dergi ve matbaası kalıcı olarak kapatılınca son bulmuştur.
Yazdığı yazılar yüzünden pek çok kez mapus hayatı çekmek zorunda bırakılan Nesin yine de pek çok başarılı esere imza atmayı başarmıştır. Bunca yaşanandan sonra ‘Baştan’ asıyla çıkardığı dergi ile her şeye yeniden başlama umudu vardır Nesinin. Yine olmamıştır ve yine yeniden deneyen Aziz Nesin bu sefer ‘Yeni Baştan’ ile okurlarıyla buluşur. Bu derginin de kapatılmasının ardından 1954 yılında Akbaba da yazmaya başlar. 1955 yılında ise usta isimlerden Kemal Tahir ile ‘Düşün’ adında bir yayınevi açmıştır bile. 1962 senesinde sebepsiz olarak yayınevinde yangın çıkmıştır.
Aziz Nesin’in Eserleri ve Ödülleri
Nesin ilk olarak İtalya’da davet edildiği bir gülmece yarışmasında Altın Palmiye ödülünü birer yıl arayla Kazan Töreni ve Fil Hamdi adlı eserlerine karşılık olarak almıştır. Vatani Vazife öyküsüyle, Altın Kirpi’ye layık görülmüştür. İnsanlar Uyanıyor öyküsüyle ise Krokodil birincilik ödülüyle evine dönmüştür. Türk Dil Kurumu Ödülünü ise Çiçu adlı oyunuyla elde etmiştir.
Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz adlı eseriyle ise Madaralı Roman Ödülünü koleksiyonuna eklemiştir.