Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı olarak bildiğimiz ve tanıdığımız İsmet İnönü Kimdir? Bu yazımızda İsmet İnönü nerelidir? İsmet İnönü ne görevlerde bulunmuştur? İsmet İnönü ne zaman ölmüştür? İsmet İnönü ne zaman dünyaya gelmiştir? gibi detaylı soruların cevaplarını bulabileceksiniz.
İsmet İnönü Kimdir? Biyografisi ve Hayatı
Osmanlı Devleti’nin son zamanlarının ve cumhuriyetin ilk yıllarının anlatıldığı tarih kitaplarında adı sıklıkla geçen bir asker ve siyaset adamı olan İsmet İnönü adını ilk defa duyanlar İsmet İnönü kimdir? diye merak ederek çeşitli kaynaklardan araştırma yapmaktadırlar. İsmet İnönü kaç yaşındadır? sorusunun cevabı olarak İsmet İnönü 1884 senesinin Eylül ayında İzmir’de dünyaya gelmiştir. Cumhuriyetin kuruluşu ve gelişmesi konusunda büyük bir öneme sahip olan İsmet İnönü Mustafa Kemal Atatürk’ün hem silah arkadaşı hem de hayatında yeri olan iyi bir dostuydu.
Başarılı bir eğitim hayatı yaşayan İsmet İnönü 1906 senesinde Kurmay Yüzbaşı sıfatı ile Edirne’de askerlik hayatına başladı. Görevinde gösterdiği başarılar sayesinde rütbesi Binbaşı olarak yükselmiştir. Yemen’de Kurmay Başkan olarak görevini icra ettiği sırada 1913 senesinde çıkan Balkan Savaşı nedeni ile görev yeri İstanbul’a alınmıştır. Balkan Savaşı sırasında gösterdiği askeri başarılar 1915 senesinde rütbesinin Albaylığa yükseltilmesini sağlamıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulmasından sonra Edirne’den milletvekili görevini üstlenmiştir.
İsmet İnönü Ve Askeri Başarıları
Anadolu’nun çeşitli yerlerinde görevler yapmış olan İsmet İnönü nerelidir? diye soran kişiler için İsmet İnönü İzmirli bir asker ve siyasetçidir. Askerlik hayatı süresince gösterdiği üstün başarılar kendisinin Albaylığa kadar yükselmesini sağlamıştır. 1921 yılında Eskişehir’in İnönü ilçesinde Yunan ordularına karşı gerçekleşmiş olan 1. İnönü Savaşı’ndan zafer ile ayrılmıştır. 1. İnönü yenilgisi nedeni ile daha da hırslanmış olan Yunan ordusu tekrar harekete geçmiştir. Daha sonra 2. İnönü Savaşı olarak anılacak olan bu savaş İsmet İnönü komutasında galibiyet ile sonuçlanmıştır. 1. ve 2. İnönü Savaşlarında gösterdiği başarılar ve kazandığı galibiyetler dolayısı ile soyadı kanunu sonrasında kendisine İnönü soyadı verilmiştir.
İnönü Savaşlarındaki başarılarından sonra askerlik rütbesi Tuğgeneral olarak yükselmiştir. Yine 1921 senesinde Batı Cephesinin yönetimine İsmet İnönü getirilmiştir. Batı Cephesinde 9 Eylül’de elde edilmiş olan galibiyetten sonra İsmet İnönü Korgenerallik rütbesine yükselmiştir. Daha sonra kendisi Mudanya anlaşması sürecinde görevlendirilmiştir. Bu anlaşmanın görüşme ve mütareke sürecini yönetmiş ve sonrasında anlaşma imzalanmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Edirne için yaptığı milletvekilliği görevi sırasında kendisine dış işleri bakanı görevi verilmiştir. Daha sonra dış işleri bakanı sıfatı ile Lozan görüşmelerine giden heyetin başkanlık görevini üstlenmiştir.
Kurtuluş Savaşı Sonrası İsmet İnönü
1923 senesinde Lozan Barış Anlaşması’nı imzalayan İsmet İnönü, siyasi hayatındaki en büyük başarılardan birine imza atmış oldu. Lozan sonrası cumhuriyet ilanı sürecinde Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte çalışmalar yapmıştır. Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte, o zamanki adı Cumhuriyet Halk Fırkası, günümüzde Cumhuriyet Halk Partisi olarak bilinen partinin genel başkanlığına seçildi. 30 Ekim 1923 tarihinde ise Cumhuriyet tarihinde ilk hükümeti kurarak ilk başbakan sıfatını aldı. Cumhuriyet’ten sonra yapımına hızla başlanan devrimlere başbakan olarak katkıda bulundu. 1924’te Başbakanlıktan istifa eden ve daha sonra 1925 yılında tekrar Başbakan seçilen İsmet İnönü, bu görevini 1937 yılına kadar sürdürerek emekli olmuştur.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de vefat etmesinden sonra Cumhurbaşkanı seçilen İsmet İnönü, bu görevini 1950 yılına kadar sürdürmüştür. Cumhurbaşkanlığı görevi bittikten sonra siyasi hayatına mecliste Malatya milletvekili olarak devam etti. Hayatı boyunca askeri ve siyasi alanda büyük başarılar elde etmiş olan İsmet İnönü ne zaman ölmüştür? diye insanlar merak etmektedirler. İsmet İnönü, 25 Aralık 1973 tarihinde başkent Ankara’da hayata gözlerini yumdu. Daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kendisinin Anıtkabir’e defnedilmesine karar verildi.