Türk siyasi tarihini araştıran bir kişi için en çok dikkat çeken kişiler arasında Süleyman Demirel’de bulunur. Şahsi başarılarının üzerine siyasi hayatında elde etmiş olduğu başarıları, farklı ve dikkat çekici söylemleri ve efsane haline gelmiş sözleri ile unutulmaz bir karakter olarak tarihe geçmiştir. Süleyman Demirel hakkında tüm detayları yazımızda bulabileceksiniz.
Süleyman Demirel Kimdir? Biyografisi ve Hayatı
Süleyman Demirel, Türk siyasetinde ve devlet yönetiminde birçok ilke imza atmış olan mühendislik, devlet adamlığı, siyasetçilik ve benzeri konularda çalışmış olan başarılı bir kişidir. Herkes onu Süleyman Demirel olarak tanısa da asıl adı Sami Süleyman Gündoğdu Demirel’dir. Süleyman Demirel nerelidir sorusunu merak edenler için 1 Kasım 1924 yılında Atabey ilçesinin bir köyü olan İslamköy’de dünyaya gelmiştir. Yani Süleyman Demirel Ispartalıdır ve ismi Isparta ile özdeşleşmiş olan kişiler arasında yer alır. İlk eğitim sürecine Isparta’da ve lise eğitimine de Afyonkarahisar’da devam etmiştir. Üniversite eğitimi için İstanbul’a gelmiş ve İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden 1949 yılında mezun olmuştur.
Mezuniyetini yüksek mühendis olarak tamamlamış ve başarılarını bu noktada ortaya koymaya başlamıştır. Sonraki süreçte mühendislik kariyerine devlet kurumlarında devam etmiştir. İlk çalışma hayatına Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nde başlamıştır. Seyhan Barajı ve Boğaziçi Köprüsü gibi önemli projelerde çalışmış ve DSİ’de genel müdürlük görevine kadar yükselmiştir. Çalışma hayatı ile birlikte eğitim çalışmaları beraber devam etmiş ve Boğaziçi Üniversitesi’nde dersler vermiştir. Daha sonra memurluk görevini bırakarak bağımsız olarak mühendislik ve müşavirlik görevlerine devam etmiştir.
Süleyman Demirel’in Siyasi Hayatı
Süleyman Demirel kimdir sorusuna cevap arayan kişi, mutlaka Türk siyasi tarihindeki yaşantısına göz atmalıdır. Siyasi hayatının ilk adımları 1962 yılında Adalet Partisi ile atılmıştır. Bir süre yeni başlayan hayatına ara vermiş olsa da partisine ve siyasi hayatına parti genel başkanı olarak geri döndü. Bu başarısı ile 29. Koalisyon Hükümeti içerisinde başbakan yardımcısı görevi ile birlikte devlet bakanlığı görevine başladı. 1965 seçimlerinde Adalet Partisi ile tek başına seçilerek Başbakan oldu. Burada parti olarak gösterilen başarı ile ülkemizin 12. Başbakanı olmuştur. 1971 yılına kadar bu görevine başarı ile devam etti ve Türkiye’yi gelişen bir ekonomi haline getirdi.
1973 yılına kadar ülkenin çalkantılı siyasi süreci içerisinde başarı ile yönetimi devam ettirdi. Daha sonra Bülent Ecevit’li CHP, Süleyman Demirel’i seçimlerde geride bıraktı. 1980 Darbesi sürecinde siyaset yasağını ihlal ettiği gerekçesi ile dört ay kadar tutuklu kaldı. 1987 yılında yapılan seçimlerde tekrar milletvekili olarak seçildi, sonrasında DYP’nin başına geçti ve 1991 – 1993 yılları arasında Başbakanlık yaptı. 1993 yılı Süleyman Demirel için önemli bir yıl olmuştur. Bu tarihte Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal’ın kalp krizi ile vefat etmesi sonrasında bu görevi meclis seçimi ile devraldı. 2000 yılına kadar bu görevini başarı ile yürüterek Ahmet Necdet Sezer’e devretmiştir. 2015 yılında Ankara’da vefat eden Süleyman Demirel, memleketi İslamköy’de defnedilmiştir.
Farklılıkları İle Süleyman Demirel
Süleyman Demirel farklı konuşma tarzı, zekâ dolu esprileri ve açıklamaları ile Türk siyasi tarihine farklı bir hava katmıştır. Herkes tarafından bilen Yunanistan’la yaşanan adalar krizinde söylediği “ Ege bir Türk gölü değildir. Ege bir Yunan gölü de değildir. Ege zaten bir gölde değildir.” sözü hiç unutulmaz. Benzin yokluğunu soran gazeteciye verdiği “ benzin vardı da biz mi içtik” cevabı hafızalarda yer etmiştir. 70 Cent’e muhtacız ve demokrasilerde çareler tükenmez gibi sözleri en bilinen sözleri arasında yer alır. Süleyman Demirel başarılı ve farklı bir siyasetçi olarak tarihimizdeki yerini almıştır.