Jet Fadıl Lakaplı Mehmet Fadıl Akgündüz Kimdir? Asıl adı Mehmet Fadıl Akgündüz olan iş adamı 1956 yılında Siirt’te dünyaya geldi. Şirket adından dolayı “Jet Fadıl” olarak bilinir. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliğinden 1980 yılında mezun olduktan sonra, 7 yıl Devlet Yem Sanayi’nde Kontrol Mühendisi olarak çalıştı. Arkadaşının kurduğu Akademi Bilgisayar’a Genel Müdür olarak geçti.
50 bin dolar sermaye ile otomotiv, sigorta şirketi ve sürücü kursu kurmasıyla Türkiye onu 1989 yılında tanıdı. Konut pazarlamaya başladı ve Jet Konut projesi ile inşaata adım attı. Evsizlere ev sloganı ile Beylikdüzü Jetkent’in temelleri atıldı. Almanya’daki Türk vatandaşlardan dönemin parasıyla 5 trilyona yakın para toplanmış olup, teslimin taahhüt edildiği tarihin 2 yıl gecikmesiyle 661 kişi Akgündüz’den şikayetçi oldu. Ayrıca 1999 Maliye Bakanlığı raporuna göre JetKent sitesinden ev alanlara bedava Proton marka otomobil vereceğini söyleyen firma, bu araçlar için trafik izni almamıştı. İş hayatına başladığı yem fabrikasını 115 milyar liraya Özelleştirme İdaresi’nden alarak Jet-Yem olarak devam etti.
Siirt Jetpaspor Macerası
Otomobil pazarlama faaliyetleri yapan şirketi Jet-Pa 1995 yılında Hyundai distribütörlüğünü aldı. Bu şirket otomobil ithalatı pazarlama faaliyetlerine Tüketici Yasası nedeniyle son vermek durumunda kaldı. Renault ve Tofaş ile birlikte de çalışan Akgündüz, taahhüt ettiği 200 bin otomobili veremeyince, bu şirketlerle olan iş ilişkileri zarar gördü.
1997 yılında Jet-Yem şirketinin yarısına Kombassan’ı dahil etti, ancak ödemeler nedeniyle bu ortaklık da bozuldu. Bu arada farklı sektörlere de girmeyi ihmal etmeyen Akgündüz, Didim’deki 5 yıldızlı May Otel’i ve Intermedya’yı satın aldı. Aynı yıl Refah Partisi ile Doğru Yol Partisinin koalisyon olduğu dönemde (Refahyol Dönemi) Malezya menşeili Proton otomobil markasının distribütörlüğünü alarak otomobil pazarlama faaliyetlerine devam etti. Erbakan dönemindeki iki ülke arasındaki iyi ilişkilerden faydalanarak girdiği bu ortaklık da uzun sürmedi. Akgündüz ödemesini yapan 6 binden fazla kişiye otomobillerini teslim edemedi.
Şirketinin iyi olduğu dönemde, Siirtspor’a sponsor olarak adını Siirt JetPa Spor olarak değiştirip, 1999-2000 sezonunda birinci lige yükselmesini sağladı. Sergen Yalçın, Ersen Martin, Hamza Hamzaoğlu, Alpay Özalan gibi tanıdık futbolcuları kadrosuna dahil etti.
Takip eden yıl JetPa otomobil pazarlama faaliyetleri sürdüren şirketine ek olarak müteahhitlik alanındaki çalışmalarıyla işlerini daha da büyüttü. Ses getiren açıklaması Siirt’te yerli otomobil üreten bir fabrika inşa edeceği üzerineydi. Adını “İmza” olarak belirlediği otomobili büyük bir organizasyonla Türkiye’ye tanıttı. Ancak “İmza” hiç üretilmedi. Bu proje için gurbetçilerden kar payı ortaklığı adı altında para alan Akgündüz, iflas ederek paraları ödeyemeyerek, tutuklanma kararıyla ardında kaba inşaat bırakarak yurtdışına kaçtı.
Fadıl Akgündüz Proton Macerası
Kara paranın aklanması suçundan Akgündüz’ün 5 yıla yakın hapsi istendi ve mal varlığına el konulması istemiyle dava açılmıştı. 2,5 yıl süresince Amerika Birleşik Devletleri, İsviçre ve Almanya’da yaşadı. Yurt dışından yazdığı mektupla, parasını kaptıran gurbetçilere, dini benzetmeler kullanarak ekonomik cihat çağrısı yaptı. Türkiye’de birtakım kişi ve basın tarafından oluşturulan cephe nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını, ama hedeflediği tüm dünyaya ses duyurma niyetinden de caymayacağını belirterek faaliyetlerine her türlü engele karşı devam edeceği sinyalini verdi.
2002 yılında hakkında tutuklama kararı olmasına rağmen, Siirt’ten bağımsız milletvekili seçildi ve milletvekili dokunulmazlığı elde ederek Türkiye’ye döndü. Ancak İstanbul’a geldiğinde, Yüksek Seçim Kurulu’nun Siirt ili seçim iptali kararı ile vekilliği düşürülerek, sırasıyla adliyeye ve ceza evine sevk edildi. 2003 yılında topladığı paraları geri ödeyememesi nedeniyle tutuklanan Akgündüz, 1,5 yıl sonra 150 bin TL kefalet ödeyerek serbest kaldı. 2006 yılında dava sonucuna göre 4 yıl 2 ay hapis cezası kararına karşın, yurt dışına kaçtı. 2006 yılının Ocak ayında, JetKent sitesinden ev alan “Fadılzedeler” Akgündüz adına açılan davalar nedeniyle tapularını alamadıklarını şikayet dilekçeleriyle adliyeye başvuruda bulundular. 2008 yılı olduğunda ise dava zaman aşımı nedeniyle düştü.
22 Mayıs 2009 tarihinde Fadıl Akgündüz tekrar 3 yıl sürecek olan Siirtspor başkanlığı görevini devraldı. Akgündüz 2014 yılında ise farklı bir stille, cübbe ve sarık ile Türkiye’ye şöyle seslendi: “Maldivler’de ada satın aldım, artık Müslümanların bir adası oldu”. Aşağı yukarı 170 milyon dolar yatırımla Caprice Gold Maldivler projesini başlattığını ve adaya ulaşımın rahatlığı için de havayolu şirketi kuracağını açıkladı.
Jet Fadıl’dan Bir Yatırım Daha
Caprice Gold Bayrampaşa projesiyle 2011 yılında yeni tarzıyla ortaya çıkan Fadıl Akgündüz, kamuoyunda “Cübbeli Ahmet” ismiyle bilinen Ahmet Mahmut Ünlü isimli cemaat erbabı hocayı da arkasına almıştı. 2014 yılında da reklam panolarında Caprice Gold Maldivler projesini duyuran Akgündüz, bu projelerden konut almanın “caiz” olduğu ile ilgili Cübbeli Ahmet’ten fetva da aldı.
Fadıl Akgündüz’ün piyasayı 800 milyon TL dolandırdığı öne sürüldüğünde, Cübbeli Ahmet kimseyi almak için teşvik etmediğini fetva soranlara, İslami şartlara uygun hizmet vereceği planlanan projelerden konut sahibi olmanın caiz olduğu cevabını verdi. Mağduriyet yaşayanlarla beraber kendisinin de satın aldığı dairelerden ötürü farklı olmadığını belirtti. Bu projelerde için tüketicilerden alınan bedeller karşılığında hizmet sunulmadığı, yapılan reklam kampanyaları için ilgili şirketlere bir kısmının ödemesinin yapılmadığı gerekçesiyle şirkete haciz konuldu. Projenin arazisinin kiralandığı süre ve arazinin metrekaresi hakkında da yanıltıcı ifadeler kullandığı belirlendi.
Jet Fadıl kendisinin dolandırıcılıkla suçlanmasına, ülkenin dönemsel olarak içinde bulunduğu siyasi sıkıntıların ekonomiye olan etkisinin olduğu, 17 Aralık Operasyonu ve Gezi Olaylarının emlak satışına olumsuz yönleri üzerinde durarak, ayetlerin yer aldığı mektupla cevap verdi. Dönemin başbakanına devlet içindeki paralel yapılanmanın kendisine tuzak kurduğunu ima eder şekilde de seslendi.
Görülen Davalar
21 Aralık 2015 tarihinde Bayrampaşa Caprice Gold ve Caprice Maldivler devre mülk projelerinde satış yaptığı kişilerden para toplayarak projeleri tamamlamadığı nedeniyle tutuklandı. Savcılık 349 kez dolandırıcılık suçu işlediğine karar vererek, 2 bin 443 yıla kadar hapis cezası istedi. Haziran 2016’daki duruşmasında tutuklu kaldığı süre içerisinde projelerin finansman bulamaması ve bu nedenle tamamlanamadığını belirtti. 28 Mart 2017 tarihinde tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinden tahliye edildi. Caprice Gold Gayrimenkul Yatırım Turizm ve İnşaat Tic. Ltd. Şti. Müdürü olarak görev yapan yeğeni Mehmet Salih Obut, ablası ve eniştesi de tahliye edildi.
Temmuz 2017’de tutuksuz olarak hakim karşısına çıkan Akgündüz, hakimin projelerin gidişatı ile ilgili sorduğu sorulara, yurt dışından finansman sağlamak için yatırımcılarla görüşüldüğünü bildirdi. Tahliye edildiğinden beri geçen 4 aylık sürenin toparlanmak için yeterli olmadığı, yatırımcıların projenin hukuki sürece dahil olması nedeniyle çekimser olduğu ve turizmin de yeni yeni toparlanıyor olduğu gerekçelerine dayanarak, 1,5 yıllık tutukluluk sürecinin de olumsuz etkilediğini belirtti. Grubun diğer kaynaklarından para aktarımı yapılması için faaliyetleri olduğunu belirten Akgündüz tahliye olmasının proje için olumlu hava yarattığını da sözlerine ekledi.
Bu süre içerisinde bilirkişi raporlarında farklı paravan şirket kurarak, şirketin içinin boşaltıldığı ve inşaata devam edilmediği belirtilmekte. Mağdurlar ve avukatları ise projenin bitirileceği bahanesinin arkasına sığınılarak şirket içinde paraların buharlaştırılarak farklı kanallarına aktarıldığını savunmaktalar.