Açık sözlü kişiliğiyle de akıllara kazınan ve birçok partide milletvekilliği yapmış olan siyasetçi, Tuncelili olarak dünyaya gelmiştir. Yıllarca Türkiye’nin politika dünyasında birçok partide milletvekilliği yapmış, zaman zaman eğlenceli kişiliğiyle de gündem konusu olmuştur.
Kamer Genç Kimdir? Biyografi ve Hayatı
Başarılı ve çalışkan siyasetçi Kamer Genç kimdir? sorusu, politikayla ilgilenen birçok kişinin aklında yer etmiştir. Kamer Genç, birçok dönem milletvekilliği ve TBMM Başkanvekilliği yapmış bir siyasetçidir. Başarılı siyasetçi, 23 Şubat 1940’ta, altı ahır olan iki katlı bir taş evde, durumu iyi olmayan dört çocuklu bir ailenin ikinci oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Babası mevsimlik işçiydi ve ailesini geçirmek için yazları İstanbul’da amelelik yapıyor ve babasının aldığı erzak ile yetiniyorlardı. Ailenin ilk çocuğu olan abisini Kızamık hastalığından kaybeden aile daha sonra babanın da ölümüyle yetim kalır.
Peki, Kamer Genç nerelidir? Tunceli ilinin bir köyünde doğan siyasetçi, Tuncelili olup, ilkokulu doğduğu köyde okumuş ve başarılı öğrencilik hayatına başladığı andan itibaren matematiğe olan ilgisiyle öğretmenlerinin dikkatini çekmiştir. Okuduğu Nazimiye Ortaokulu’nda üç sene üst üste iftihar almış ve matematik öğretmeni de kendisine başarısından dolayı özel ilgi göstermiştir. Sırtında odun taşıyarak Nazimiye’ye hem odunları satmaya hem de okumaya giden Kamer Genç, bütün köyün topladığı yol parasıyla ve öğretmenlerinin desteğiyle Ankara’da kazandığı parasız-yatılı okulu Maliye Meslek Yüksekokulu’na gitmiştir.
Bir yandan okumakta ve bir yandan harçlığını çıkarmak için inşaatlarda işçilik yapan Kamer Genç, aynı zamanda siyasete de meraklıydı. O zamanlarda Ankara hareketli bir siyasi dönem geçiriyordu. Bir gün, sel sebebiyle büyük hasar gören okulu, kullanılamaz hale gelmiş ve bir dönemi Tunceli Lisesi’nde okumak zorunda kalmıştır. Daha sonra memleketinden isteyerek ayrılmasa da ortaokulu bitirmiş ve 1962’de bugün Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak bilinen Ankara İktisadi Ticari ilimler Akademisi’ne girmiştir. Okul devam ederken Maliye Bakanlığı’nda da staj yapmış ve daha sonra Bingöl’de vergi kontrol memuru olarak görevlendirilmiştir. Sonrasında, Kamer Genç, Danıştay’ın hazırladığı sınavda kazanan tek kişi olmuştur. Artık hayat düzenini de kurmasıyla birlikte çocukluk aşkı Sevim ile ailelerinin karşı çıkmasına rağmen, 1966’da Ankara’da evlenmiştir.
Kamer Genç’in Siyaset Yılları
Danıştay’da tetkik hakimliği görevinde iken amirleri Kamer Genç’i 1974’te Paris Amme Enstitüsü’ne eğitim almak üzere göndermiştir. Orada İdari Yargı eğitimi aldı ve Danıştay’daki görevi, daha sonra 12 Eylül darbesiyle son bulmuştur.
Darbeden sonra, 1981’de, Danışma Meclisi Üyeliği’ne seçilmiş ve orada Tunceli’yi temsil eden tek kişi olmuştur. Daha sonra Başbakanlık Divanı katip üyeliğine seçilmiştir. Danışma Meclisi’nin 1982’de yaptığı 82 Anayasası’na idam cezalarına karşı çıkarak “Hayır” oyu vermiş ve bu sebeple 6 Kasım 1983’te yapılan genel seçimlerde adaylığı veto edilmiştir.
1983-87 yılları arasında mali müşavir olarak görev yapan siyaset adamı, daha sonra siyasi mücadeleye devam etmeye karar vererek 1987 seçimleriyle SHP 18. Dönem milletvekili seçilmiştir. Bunun ardından 6 Kasım 1991 tarihinde SHP’den 19.dönem milletvekili olarak tekrar göreve başlamıştır.
O dönemlerde Turgut Özal ile sık sık tartışmalar yaşayan Kamer Genç, sonraları Erdal İnönü-Deniz Baykal çekişmelerinde İnönü’nün tarafında yer alır. Ardından, SHP-CHP birleşince CHP’nin başına gelen Baykal, Kamer Genç’in İnönü tarafında yer alması sebebiyle kendisini aday göstermeme kararı alır. Bu nedenle Kamer Genç, daha sonra DYP’de faaliyetlerini sürdürmüştür.
1993-95, 1996-99 ve 2001-2002 yılları arasında TBMM Başkanvekilliği görevini üstlenmiş ve 2007 seçimlerine bağımsız olarak katılıp tekrar milletvekili seçilmiştir. Son olarak tekrar 2010’da eski partisi CHP’ye geri dönmüştür.
Uzun zamandır kanser tedavisi gören Kamer Genç, 7 Haziran 2015 seçimlerinde hastalığı dolayısıyla aday gösterilememiştir. Pankreas Kanseri teşhisi konan siyasetçi, bir dönem ABD’de tedavi görmüş ve daha sonra tedavisine Türkiye’de devam edilmiştir. Fakat bu çabalar sonuç vermemiştir. Kamer Genç ne zaman ölmüştür? sorusuna verilebilecek cevap olarak, siyasetçi, 22 Ocak 2016’da hayata veda etmiştir.