Son günlerde ülkemizde siyasi tartışmalar nedeni ile bazı sanatçıların adını sık duyar olduk. Bu sanatçılardan bir tanesi Müjdat Gezen’dir. Mahkeme süreci yaşanması ve pek çok haber bülteninde adının geçmesi Müjdat Gezen kimdir sorusunun sorulmasına neden olmuştur. Müjdat Gezen, ülkemizin en ünlü tiyatro sanatçılarından bir tanesidir.
Müjdat Gezen Kimdir? Biyografisi ve Hayatı
Tiyatroculuğun yanı sıra dizi ve sinema oyunculuğu, şairlik ve tiyatro eğitmenliği de yapmaktadır. Müjdat Gezen nereli diye merak edenler için İstanbul’da doğduğu söylenebilir. 1943 yılında İstanbul’un eski ilçelerinden birisi olan Fatih’te dünyaya gelmiştir. İlkokuldan itibaren tüm eğitim hayatını İstanbul’da tamamlamıştır. Hırka-i Şerif İlkokulu, Vefa Lisesi ve sonrasında İstanbul Konservatuarı Tiyatro Bölümünü bitirmiştir.
Tiyatro ile ilk tanışması henüz on yaşında gerçekleşen sanatçı bunun etkisi ile yüzlerce oyunda oynamıştır. İlkokul döneminde piyesler ile başlayan bu merak hayatının en önemli noktası haline gelmiştir. İstanbul Radyosu’da Çocuk Kulübünde programlara çıkmış olan tiyatrocu Doğan Kardeş Dergisinde şiirler yayınlamıştır.
Müjdat Gezen’in Tiyatro Hayatı
Müjdat Gezen İstanbullu olmasının yanı sıra kökten yetişme bir tiyatrocu olarak sanat dünyasında önemli bir yer tutmaktadır. İlkokuldaki piyesler ile uyanan tiyatro sevgisi sonraki dönemlerde İstanbul’da amatör tiyatrolar ile devam etmiştir. İlk kez profesyonel tiyatrocu olarak on yedi yaşında oynamaya başlamıştır. İstanbul Şehir Tiyatrolarında aldığı eğitim sonrasında profesyonel tiyatrocu olarak hayatına devam etmiştir. Müjdat Gezen, devam eden tiyatroculuk ile birlikte 1962 senesinde ilk kez bir filmde rol almıştır. Daha sonraki süreçte özel tiyatrolarda çalışmaya başlamıştır. 1963 yılında Münir Özkul ile birlikte çalışmalarına devam etmiştir. Askerlik sürecinden sonra Ulvi Uraz Tiyatrosu oyuncuya kapılarını açmıştır.
Daha sonra kendi çevresi ile birlikte 1967 senesinde Halk Oyuncuları adında bir grup kurmuştur. Aynı zamana İstanbul Tiyatrosu ile olan çalışmalarını eş zamanlı yürütmüştür. 1977 yılında sahne aldığı Palyaço oyunu en bilinen İstanbul Şehir Tiyatroları oyunları arasında gösterilir. Devamında Vatan veya Memleket, Hababam Sınıfı, Yedi Kocalı Hürmüz ve Hamlet Efendi oyunlarında rol almıştır. Daha sonra kendi adı ile kurduğu tiyatroda hem oyunlar sergilemiş hem de eğitimler vermiştir. 1998 yılında kurduğu tiyatro ile Hamlet, Aptal ve 1881 gibi oyunları sergilemiştir.
Müjdat Gezen’in Başarıları ve Aldığı Ödüller
Müjdat Gezen kaç yaşındadır denildiğinde yetmişten uzun ömrüne yüzlerce başarı sığdırdığı belirtilebilir. Tiyatro ile özdeşleşen sanatçı, onlarca oyunda rol almıştır. Bunlar ek olarak pek çok sinema filmi çeken oyuncu bunlar ile de büyük başarılar elde etmiştir. İlk sinema filmi olarak 1963 yılındaki Yedi Kocalı Hürmüz filminde rol almıştır. 1981 yılına kadar otuzdan fazla filmde farklı rollerde oynamıştır. 1981 yılında oynadığı Gırgıriyede Şenlik Var filminde en çok ün yaptığı Bayram rolünde oynamış ve büyük başarı elde etmiştir. Birer yıl ara ile çekilen Gırgıriye filmlerinde aynı rolü oynamış ve Darbukatör Bayram karakteri tabiri caizse üzerine yapışmıştır.
Son sinema filmi ise 2015 yılında vizyona giren Yapışık Kardeşler filmidir. Televizyon dizisi olarak 1990 yılında Bir Milyara Çocuk ile başlayan süreç, Darbukatör Bayram, Hayat Bilgisi ve Cennet Mahallesi ile devam etmiştir. Tecrübeli sanatçı başta şiir olmak üzere farklı kitaplar yayınlamıştır. İlk kitap çalışmasına 1975 yılında başlamış olan sanatçı günümüze kadar otuza yakın kitap yazmıştır. Ayrıca bir adette şiir albümü bulunan sanatçı yazdığı şiirleri ünlü isimler ile birlikte seslendirmiştir. Sanat geçmişi boyunca pek çok önemli ödül alan sanatçı 2011 yılında Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü’ne layık görülmüştür. Ülkemizin İyi Niyet Elçisi olarak UNICEF içerisinde 2007 yılından beri görev almaktadır.