Ümit Özdağ, Türk siyasetinin en çok gündem olan siyaset adamlarından birisidir. Dolaysıyla da Ümit Özdağ kimdir? Ümit Özdağ kaç yaşındadır? Ümit Özdağ nerelidir gibi sorular kamuoyu tarafından çokça sorulmakta, cevapları aranmaktadır. İlk olarak Ümit Özdağ, 3 Mart 1961 tarihinde Japonya’nın Tokyo şehrinde dünyaya gelmiştir.
Ümit Özdağ Kimdir? Biyografi ve Hayatı
Babası Muzaffer Özdağ 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesi sonrasında kurulan Milli Birlik Komitesi’nin üyelerinden birisidir ve Özdağ ailesi 163 yılına kadar Tokyo’da kalmıştır. Ümit Özdağ da bu yüzden Tokyo doğumludur. Özdağ ailesi 1963 yılında Türkiye’ye dönmüştür ve Ümit Özdağ’ın çocukluğu da Türkiye sınırları içerisinde geçmiştir.
Muzaffer Özdağ Türkiye’ye döndükten sonra aktif siyasete katılmış ve 1965 seçimlerinde MHP Afyonkarahisar milletvekili seçilmiştir. 1965-1969 yıllarında aynı zamanda genel başkan yardımcılığını yürütmüş, 1969 yılında da aktif siyaset hayatını sonlandırmıştır. Ümit Özdağ babasının siyasi hayatının etkisiyle ilk, orta ve lise eğitimini Ankara’da TED Ankara Koleji’nde tamamlamıştır.
Ümit Özdağ lise yıllarında Çankaya Ülkü Ocakları’nda ülkücü hareketin içinde bulunmuş, siyasi faaliyetlerini Ankara Koleji içerisinde de sürdürmüştür. 1977-1978 eğitim öğretim yılının son günü Ankara Valisinin talimatıyla lisede atılmış, lise diplomasını Ankara Aktepe Lisesi’nden almak zorunda kalmıştır. Liseden sonra yüksek öğrenim için Almanya’ya giden Ümit Özdağ 1980-1986 yılları arasında Münih’te bulunan Ludwig Maximilians Üniversitesi’nde siyasal bilgiler, felsefe ve iktisat okumuştur. Yüksek Lisans diplomasını “Türkiye’de Planlı Kalkınma ve Devlet Planlama Teşkilatı” başlıklı tezi ile almıştır.
Ümit Özdağ’ın Mesleki ve Akademik Kariyeri
Almanya’dan dönen Ümit Özdağ 1986 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak meslek hayatına atılmıştır. 1990 yılında “Atatürk ve İnönü Döneminde Ordu-Siyaset İlişkisi” başlıklı teziyle doktorasını tamamlamıştır. Akademik kariyerine aralıksız devam eden Ümit Özdağ, “Menderes Döneminde Ordu-Siyaset İlişkileri ve 27 Mayıs Askeri Hareketi” başlıklı çalışmasıyla da 1993 yılında Siyaset teorileri alanında doçent unvanı almış, 2001 yılında profesör olmuştur. 1994 yılında yayınlanmaya başlayıp 2004 yılına kadar devam eden Avrasya Dosyası adlı üç aylık periyotlar halinde çıkan derginin kuruculuğunu ve editörlüğünü devam ettirmiştir.
Akademik alandaki çalışmalarını saha çalışmalarıyla da destekleyen Ümit Özdağ 1980’lerin sonlarından itibaren etnik sorunlar ve terör konularında araştırmalar yapmaya başlamıştır. 1995 yılında Doğu ve Güneydoğu illerinden göç alan illerde sosyo-politik saha araştırmaları yapmış, 1996 yılında da Kuzey Irak’ın Erbil ve Süleymaniye şehirlerinde ekonomi üzerine saha araştırmaları yürütmüştür.
1997-1998 yıllarında ABD’nin Towson Üniversitesi’nde araştırmalar yapıp dersler veren Özdağ, 1999 yılında Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM)’ni; 2000 yılında bu merkeze bağlı olarak Ermeni Araştırmaları Enstitüsü’nü kurmuştur. 2004 yılına kadar da ASAM’ın başkanlığını yapmıştır. 2003 yılında da Diyanet Araştırmaları Merkezi (DİYAM) adlı araştırma merkezini kurumuş, bir süre başkanlığını yapmıştır.
Çeşitli akademik ve araştırma dergilerinin kuruculuğunu ve editörlüğünü yapan Ümit Özdağ 1999 yılında Jeoekonomi, 2000 yılında Stratejik Analiz, 2001 yılında Ermeni Araştırmaları, 2002 yılında Londra’da The Review of International Affairs dergilerini çıkarmıştır. 20’nin üstünde kitabı, 10’un üzerinde editörlüğünü yaptığı kitap ve 300’ün üzerinde makalesi vardır.
Ümit Özdağ’ın Siyasi Kariyeri
2006 yılından MHP genel başkan adayı olarak kongreye girmeye niyetlenen Özdağ, kongreden iki gün önce partiden ihraç edilmiş. 2010 yılında mahkeme kararıyla geri dönmüş ve 2015 seçimlerinde MHP Gaziantep milletvekili seçilmiştir. 15 Kasım 2016’da MHP’den bir kez daha ihraç edilmiş ve İYİ Parti kurucuları arasına dahil olmuştur. 24 Haziran 2018 seçimlerinde İYİ Parti’den İstanbul milletvekili seçilmiştir.