Ahmet Necdet Sezer, 10. Cumhurbaşkanı ve meclis dışından seçilen ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Peki Türkiye’nin 10. cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer kimdir? Ahmet Necdet Sezer; görevde kaldığı süre boyunca normal bir vatandaş gibi sıra beklemesi veya kırmızı ışıkta beklemesi gibi özellikleri ile takdir edilmiştir. 2001 yılında MGK toplantısında Başbakan Ecevit ile birlikte yaşanan olay kriz sebebi olarak gösterilmiştir.
Ahmet Necdet Sezer Kimdir?
Ahmet Necdet Sezer; 13 Eylül 1941 tarihinde Afyon’da dünyaya gelmiştir. Babası olan Hamdi Bey öğretmendir. Ahmet Necdet Sezer’in üç kardeşi daha bulunmaktadır. Eğitimini Afyon’da tamamlayan Ahmet Necdet Sezer; 1962 senesinde Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitimini tamamlamıştır. Askerlik görevini de Kara Harp Okulu’nda yedek subay olarak tamamlamıştır.
Ahmet Necdet Sezer; Yerköy ve Dicle hakimlikleri yapmıştır. Ayrıca Yargıtay Tetkik Hakimliği görevini de yerine getirmiştir. Ahmet Necdet Sezer; 1977, 1978 yıllarında yine Ankara Üniversitesi’nde Medeni Hukuk alanında yüksek lisans eğitimini de tamamlamıştır.
1983 yılının Mart ayında Ahmet Necdet Sezer; Yargıtay üyeliğine seçilmiştir. 1988 senesinde dönemin Cumhurbaşkanı olan Kenan Evren’in kararı ile en genç üye olarak Anayasa Mahkemesi asil üyeliğine atanmıştır. 1998 yılının Ocak ayında ise Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak seçilmiştir.
2000 yılının Ocak ayında Sezer; koalisyon hükümeti ile muhalefet liderleri tarafından, 131 milletvekili ile cumhurbaşkanlığına aday gösterilmiştir. Ahmet Necdet Sezer; son turda 533 vekilin 330 tanesinin oyunu almayı başarmıştır. Ve Türkiye’nin 10. Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir. Seçilmesinin ardından 16 Mayıs 2000 tarihinde Süleyman Demirel’den görevi almıştır.
2001 Krizi ve Sonrası
19 Şubat 2001 tarihinde yapılan Milli Güvenlik toplantısında dönemin başbakanı Bülent Ecevit’e anayasa kitapçığını fırlatan Ahmet Necdet Sezer; 2001 yılındaki ekonomik krizin de müsebbibi olarak bilinmektedir.
Türkiye’nin 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 16 Mayıs 20007 tarihinde görevinin resmi olarak sonuna gelmiştir. Ancak meclis toplantıları yeterli sayıya ulaşmadığından dolayı yeni cumhurbaşkanı seçilememiştir. Bu sebeple görevine devam eden Sezer; 27 Ağustos 2007 tarihinde görevini bırakarak, seçilmiş olan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e devretmiştir.
Cumhurbaşkanlığı Dönemi
Türkiye’nin 10. Cumhurbaşkanı olan Ahmet Necdet Sezer; veto hakkını en çok kullananlardan birisidir. Sezer, görevde kalmış olduğu süre boyunca 22 adet Bakanlar Kurulu kararı, 729 adet müşterek kararname ve 67 adet yasayı veto etmiş ve meclise geri göndermiştir.
Ahmet Necdet Sezer; cumhurbaşkanlığı yaptığı süre boyunca siyasi mahkumların 190 tanesini affetmiştir. Yapılan açlık grevleri ve hafıza kayıpları ya da bunun gibi hastalıklar sebebiyle örnek gösterilerek mahkumlar affedilmiştir.
Ahmet Necdet Sezer; kim olursa olsun sevilen davranışları ile adeta tarihe damga vurmuştur. Sezer; ilk olarak göreve geldiğindeki ilk iş Çankaya Köşkü’ndeki personel sayısını azaltmıştır. Ardından köşkün giderlerini de azaltmıştır. Sezer; tek başına dışarı çıkarak, marketlerde alışveriş yapmaya gitmiştir. Kuyruklar içerisinde vatandaşların arkasında sıra beklemiştir.
Görevi süresince makamına gelen tüm hediyeleri köşkte bırakmış ve zimmetine geçirmemiştir. Kesinlikle dürüstlüğünü ve vicdanlılığını kanıtlamış bir siyasi olmuştur. Ayrıca görev süresince torunlarıyla görüntülenmemiş, röportaj bile vermemiştir. Özel hayatını asla basına yansıtmamıştır. Son olarak Sezer; bugün hala daha yapılan seçimlerde vatandaş ile birlikte sıra beklemektedir. Bu nedenle hala haberlere konu olmaya devam etmektedir.