Birçok farklı gazetede köşe yazarlığı yapmış olan gazeteci Mehmet Barlas kimdir? Mehmet Barlas; 1942 yılında dünyaya gelmiştir. Halen daha hem bir tartışma programı sunmakta, hem de Sabah Gazetesi’nde yazı yazmaktadır. Peki Gazeteci Mehmet Barlas kimdir? Hakkında merak edilen tüm detayları yazımız içerisinde bulabileceksiniz.
1942 yılında Ankara’da dünyaya gelen gazeteci Mehmet Barlas; siyaset ile ilgilenen bir aileden gelmektedir. Mehmet Barlas; ablası ders çalışırken okuma yazma öğrenmiştir. Hatta bu sebeple Ankara Mimar Kemal İlkokulu’ndaki eğitimine üçüncü sınıftan başlamıştır. Orta öğrenimini Namık Kemal Ortaokulu’nda tamamlamıştır. Lise öğrenimini de Atatürk Lisesi’nde tamamlamıştır.
Babası hem bir gazeteci hem de eski Gaziantep milletvekili olarak görev yapmıştır. Mehmet Barlas; 1959 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne giriş yapmıştır. 1971 yılında da mezun olmuştur. Üniversitede okurken Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı içerisinde genel sekreterlik görevini yürütmüştür. Federasyonda da basın komisyon başkanlığı yapmıştır.
Mehmet Barlas; öğrenim yıllarında birçok olaya karışmıştır. Sağ, sol kavgalarında polisten cop yemiş ve gözlüğü kırılmıştır. Bunun üzerine CHP’li milletvekili olan babası; oğlunun hayatından endişe etmiş ve işçi olarak İngiltere’ye göndermiştir. 4 ay boyunca sanayi işçiliği yapan Mehmet Barlas; döndükten sonra Cumhuriyet Gazetesi’nde dış haberler servisine devam etmiştir. 12 Mart Muhtırası sonrasında Cumhuriyet Gazetesi’nden kovulmuştur.
Gazeteci Mehmet Barlas, yaklaşık 9 ay kadar meslekten uzak kalmıştır. Fabrika sahibi olan amcasının yanında hukuk müşavirliği görevini yürütmüştür. Sonrasında Yılmaz Yalçıner ile beraber matbaacılık yapmıştır. Ardından TRT’de işe başlayan Barlas, iç ve dış haber danışmanı olarak görevini yürütmüştür. Babası partinin ileri gelenlerinden biri olmasından dolayı, Mehmet Barlas tüm siyasiler ile iç içe olmuştur. Dönemin Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü ile misket bile oynamıştır.
Mehmet Barlas Kariyeri
Mehmet Barlas’a yakın çevresinden ve siyasilerden birçok teklif gelmesine rağmen siyasete atılmayı hiç düşünmemiştir. Ama o daha farklı bir şekilde politika gözlemi yapma kısmında kendini geliştirmiştir. 1960 yılında Son Havadis’te gazetecilik yapmaya başlamıştır. Mehmet Barlas; Cumhuriyet, Günaydın, Milliyet, Sabah, Zaman, Akşam ve Yeni Şafak gibi birçok gazetede çalışmıştır. 1968 yılında Gazeteciler Cemiyeti’nin yaptığı yarışmada inceleme bölümünde birincilik ödülünü elde etmiştir.
Birçok kanalda haber yorumcusu olarak görev yapan Mehmet Barlas; sol gazetelerde başlamış olduğu gazetecilik mesleğini sağ gazetelerde noktalamıştır. Çalışmış olduğu bütün patronlar ile anlaşmazlıklar yaşamıştır. Bu anlaşmazlıklardan ilki de Günaydın Gazetesi’nde muhalif yazıları sebebiyle patron Haldun Simavi ile gerçekleşmiştir. Hatta zamanında Sabah gazetesi ile de bir tartışma ve anlaşmazlığa düşmüştür. Fakat yine de iş teklifini geri çevirmemiştir.
Mehmet Barlas; 1991 seçimlerinde Sabah Gazetesi’nde yazmakta ve dönemin Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal’ı desteklemiştir. Turgut Özal; seçimlerden bir hafta önce yazmış olduğu yazıları Star televizyonunda okumasını istemiştir. Kabul etmesinin üzerine Sabah Gazetesi’nde işine son verilmiştir. Kısa bir süre sonra muhalif parti liderleri de televizyon kanal sahiplerini sıkıştırmış ve Mehmet Barlas’ın televizyonlara da çıkarılmamaya başlamıştır.
Hürriyet Gazetesi’nden çağrılır. O dönem Hüsamettin Cindoruk’un yeğeni olan Emin Çölaşan ile birlikte aynı gazetede yazmaktadır. Yine atışırlar. Ve Sabah Gazetesi’nden teklif alır. Mehmet Barlas; 1993 yılından 1997 yılına kadar Sabah Gazetesi’nde yazarlık yapmıştır. Mehmet Barlas; 28 Şubat’ın kendisini susturduğunu düşünmektedir. Barlas, bir dönem de Zaman Gazetesi’nde çalışmıştır. Barlas; birkaç tane de kitap yazmıştır. 2003 yılında da kız Ela Barlas ile birlikte haber programı hazırlamış ve sunmuştur.
Bir dönem bakanlık teklifi de almış olan gazeteci Mehmet Barlas, bu kimliğinden dolayı teklifleri reddetmiştir. Bir dönem ATV ana haberi de sunan Mehmet Barlas; Emre Kongar ile beraber “Yorum Farkı” isimli programı da sunmuştur. 1968 yılında kendi meslektaşı olan gazeteci Canan Barlas ile dünya evine girmiştir. Bu evlilikten Ela adında bir kızı, Cemil adında bir oğlu bulunmaktadır.
Mehmet Barlas’ın Kitapları
- 2000 – Sosyo-politik Bir Gerçek Olarak Hocaefendi Sendromu
- 2005 – Rüzgar Gibi Geçti
- 2005 – Latife Hanım’ın Sırları ve Türk Sosyetesi
- 2005 – İş ve Siyaset Hayatında Kariyer Yapmak
- 2001 – Türkiye Üzerine Pazarlıklar
- 2000 – Türkiye’de Darbeler ve Kavgalar Dönemi
- 2000 – Turgut Özal’ın Anıları