KKTC tarihinde önemli bir yeri olan devlet adamı Rauf Denktaş kimdir sorusu Türk Cumhuriyetleri ve yakın çağ tarihi ile ilgilenen her insanın cevabını aradığı bir sorudur. Denktaş’ın hayatı ile ilgili Rauf Denktaş nerelidir? ve nerede doğmuştur gibi konular akla ilk gelenler arasındadır. Rauf Denktaş 1924 yılında Kıbrıs adasının güney batı ucunda bulunan liman şehirlerinden biri olan Baf kentinde dünyaya gelmiştir
Rauf Denktaş Kimdir? Biyografi ve Hayatı
Annesini henüz bebekken kaybeden Rauf Denktaş, babasının iş yoğunluğu nedeniyle büyük annesi tarafından yetiştirilmiştir. Altı yaşında geldiğinde ise babası onu eğitim için Türkiye’ye göndermeye karar verdi. İstanbul’da yatılı okula kaydolan Rauf Denktaş burada ilköğretim eğitimine başladı. Lise tahsilini İstanbul’da yarım bırakıp memleketine geri döndü ve eğitimini burada tamamladı. Liseden sonra gazetelerde yazarlık ve çevirmenlik yaptı. Mezun olduğu okulda bir dönem öğretmenlik görevinde bulundu.
Daha sonra hâkim olan babası gibi hukuk alanında çalışmak isteyen Rauf Denktaş, bunun için hukuk eğitimi almaya karar verdi. Bunun için 1944 senesinde İngiltere’ye gitti ve İngiltere’nin saygın avukat topluluğundan olan Lincoln’s Inn kurumunda hukuk eğitimine başladı. Üç sene sonra mezun olup Kıbrıs’a geldi ve avukat olarak çalışmaya başladı. Kısa zamanda başarı yakalayan Rauf Denktaş görevine savcı olarak devam etti.
Rauf Denktaş’ın Siyasi Yaşamı
Başsavcı olarak görevini sürdürürken siyaset hayatı ile de ilgilenmeye başlayan Rauf Denktaş Kıbrıslı bir devlet adamıdır. Kıbrıs’ta yaşayan Türklerin toplanarak miting düzenlediği 1948 yılında Türk topluluklarının önde gelen iki lider arasında arabulucu olan Rauf Denktaş, halkın iyiliğini ve refahını düşündüğü için Kıbrıs Türk Toplulukları İttifak’ında başkan olarak görev almaya başladı. Bu sırada hala başsavcı olarak hukuk alanında çalışmaya devam eden Rauf Denktaş’ın emekliliğine az bir zaman kalmıştı.
Ancak İngiltere hükümetinin Türk İttifakı’nda yaptığı çalışmalara karşılık olarak kendine baskıda bulunması nedeniyle emekli olmadan önce istifa etmek durumunda kaldı. Terörist toplulukların baskıları karşısında direnen Türk’leri bir arada toplayıp direnişi güçlendirmek için 1958’de Türk Mukavemet Teşkilatı’nda kurucu rol üstlendi. Rum saldırganların Türk mahallelerine saldırması üstüne bu konuyu çözmek için protestolar düzenlediler. Rauf Denktaş da o zamanın Türkiye dış işleri bakanı ile Kıbrıs Türklerinin sorunlarını görüşmek için Ankara’ya geldi. Sonraki sene imzalanan Zürih Anlaşması ve ardından Londra Anlaşmasının görüşmelerine katıldı.
KKTC’nin Bağımsızlığını Kazanması
Kurtuluş Savaşı sürerken Müttefikler ile TBMM arasında görüşmelerin yapıldığı Londra Konferansının ardından Kıbrıs’ın eski başkanlarından olan 3. Makarios tarafından Kıbrıs’a girişi yasaklandı. Ancak mücadelede yer almak isteyen Rauf Denktaş gizlice Kıbrıs’a gitmeye çalıştı ancak yakalandı ve Türkiye’ye iade edildi. 4 sene sonra üstündeki yasak kaldırılan Rauf Denktaş Kıbrıs’a gelerek mücadeleye katıldı. 1970’te Türk cemaatleri meclisinde başkan olarak seçildi. Üç sene sonra yeniden başkan olarak seçilen Rauf Denktaş Kıbrıs’ın Türk yönetiminde olan kısmının başkanı oldu.
1974 yılında başbakan Bülent Ecevit’in emri ile başlayan Kıbrıs Harekâtının ardından 1975 yılında Kıbrıs’ta Türk Federasyonunu kurdu ve devlet başkanı olarak seçildi. Daha sonra 1981 yılında tekrar başkan seçildi. İki sene sonra ise 1983’te cumhuriyeti ilan etti ve KKTC resmen kurulmuş oldu. Hayatını yoğun bir mücadele ile geçiren Rauf Denktaş ne zaman ölmüştür sorusu da kendisinin hayatını öğrenmek isteyenleri ilgilendiren bir sorudur. Doktorların organ yetmezliği teşhisine istinaden 9 Ocak’ta yoğun bakıma alınan Rauf Denktaş 13 Ocak 2012’de hayatını kaybetmiştir. Vefat ettiği gün KKTC’de ve Türkiye Cumhuriyeti’nde yas günü olarak ilan edilmiştir.