Yazar ve Çevirmen Tomris Uyar Kimdir? Tomris Uyar, 15 Mart 1941 tarihinde İstanbul’da hukukçu bir ailenin kızı olarak dünyaya gelmiştir. 1952 yılında Taksim’de bulunan Yeni Kolej’in ilkokul öğrenimini tamamlamıştır. İngiliz High School’da orta öğrenimini tamamlamıştır. Lise öğrenimini ise Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde tamamlamıştır. Lisans öğrenimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü’nde 1963 yılında mezun olarak tamamlamıştır.
Tomris Uyar; Ülkü Tamer ile beraber Cemal Süreyya’nın çıkarmış olduğu Papirüs isimli dergiye oldukça katkıda bulunmuştur. Bir süreliğine Boğaziçi Üniversitesi’nde edebiyat dersleri vermiştir. Türkiye Yazarlar Sendikasını kurmuştur. Sonrasında istifa etmiştir. PEN yazarlar derneği üyesidir.
Özellikle 1970 döneminden sonra gelişmiş olan Türk öykücülüğünün önde gelen isimlerinden olmayı başarmıştır. Tomris Uyar’ın ilk çevirisi olan “Şekerden Bebek” 1965 Türk Dili’nde ortaya çıkmıştır. Tomris Uyar’ın eleştirileri, öyküleri, denemeleri ve çevirileri başta Papirüs, Varlık olmak üzere Argos, Gergedan, Yeni Düşün, Yeni Edebiyat, Yeni Dergi, Adam Öykü gibi dergilerde yayımlanmıştır. 1966 yılı sonrasında Papirüs dergisinde yazmış olduğu yazıları ile isminde epeyce söz ettirmeyi başarmıştır.
İlk Kitap
Tomris Uyar; yazdığı öykülerinde özellikle içtenlik, yoğunluk ve sahicilik olması gerektiğini savunmuştur. İlk yazdığı kitap olan “İpek ve Bakır” üzerindeki öykülerinde burjuva kökenli insanların yaşayış biçimlerini ele almıştır. 1980 yılı sonrasında yayımlanan Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Kırmızı Şapkalı Kız, Fareli Köyün Kavalcısı, Uyuyan Güzel gibi dünyaca ünlü masalların günümüze yansımasının ilginç örneklerinden olarak kabul edilmiştir.
Türk edebiyatında öykücülüğü ile özel bir yer edinmiş olan Tomris Uyar, yapmış olduğu çevirilerle de modern dünya edebiyatına katkılarda bulunmuştur. Hatta yazmış olduğu bir öykü olan “Sarmaşık Gülleri” televizyona uyarlanmıştır. Tomris Uyar’ın öyküleri ise Almanca, İngilizce, Fransızca ve Rusçaya çevrilmiştir. Tomris Uyar’ın 60’tan fazla olan çevirileri kitap haline getirilerek, “Gün dökümü” adı ile yayımlanmıştır.
Tomris Uyar, gençliğinde kolejde tanışmış olduğu Ülkü Tamer ile evlenmiştir. Kızları birkaç aylıkken geçirdiği kaza sonucu boğularak ölmüş ve 1963 yılında boşanmışlardır. Tomris Uyar, şair olan Cemal Süreyya ile aşk yaşamıştır. En güzel aşk şiirlerini de onun için yazmıştır. Üç yıl kadar süren beraberlikleri sonrasında 1966 yılında ayrıldılar ancak hep dost olarak kalmayı başardılar.
Tomris Uyar, Cemal Süreyya’dan ayrılmak üzere iken Turgut Uyar ile tanışmıştır. 1967 yılında da kendisi ile evlenmiştir. 1985 yılında vefat edene kadar evli kalmışlardır. Bu evlilikten Hayri Turgut Uyar isminde bir çocukları bulunmaktadır. Tomris Uyar; 2003 yılının 4 Temmuz tarihinde kanserden dolayı 62 yaşında vefat etmiştir.
Tomris Uyar’ın Kitapları
- 1971 – İpek ve Bakır
- 1973 – Ödeşmeler
- 1975 – Diz boyu Papatyalar
- 1979 – Yürekte Bukağı – Sait Faik Hikâye Armağanı
- 1981 – Yaz Düşleri/Düş Kışları
- 1983 – Gece gezen Kızlar
- 1985 – Rus Ruleti- Dön Geri Bak
- 1986 – Yaza Yolculuk – Sait Faik Hikâye Armağanı
- 1990 – Sekizinci Günah
- 1992 – Otuzların Kadını
- 1997 – Aramızdaki Şey